På gång i sommar på Lagnö Bo

Lagnö Bo sommar 2017

Lagnö Bo juni 2017. Foto: Magnus Åberg

Vi bygger vidare på Lagnö Bo. Vi bygger huset som en kooperativ hyresrätt och huset är alltså medlemsägt. Därför har vi tagit på oss en del arbetsuppgifter själva. Övrigt byggs av Jansson Bygg i Bettna.

Vårt största egna arbete är lerväggarna in mot vinterträdgården. Vi är klara med ena väggen och arbetar nu vidare med nästa del. Väggarna byggs av stampad lera, en blandning av lera och grus. Vi hoppas på det här sättet skapa ett bra klimat i vinterträdgården med en fuktbuffrande vägg.

Vi kommer vara på plats för det mesta under sommaren, men några dagar mobiliserar vi för att bli några fler. Vi visar gärna hur man gör och alla är välkomna att prova på. Vissa moment är tunga, men absolut inte alla. Och bullar och glada tillrop är också välkomna!

Vi börjar runt klockan nio de här dagarna och håller på till fem-sex. Ta med oömma kläder och matsäck! Behöver du hämtas i Trosa, hör av dig till någon – du hittar uppgifter på Kontakt-sidan.

Våra Prova-På-dagar i juli – stampad lervägg:

Fredag 7 juli
Måndag 10 juli
Söndag 16 juli
Måndag 24 juli
Söndag 30 juli

Välkommen till Lagnö Bo!

Än finns det chans att bo här, några enstaka lägenheter i olika storlekar finns kvar. Vi söker dig som vill bo naturnära utan att bo ensam, som tror på delande-ekonomi men ändå vill ha din egen lya, som tycker hållbarhet är viktigt och som gillar att laga och äta god mat tillsammans med vänner.

Det är kooperativa hyresrätter med en boendeinsats och vi är en förening som bygger huset på ideell basis. Kontaktuppgifter hittar du HÄR!

2017-06-11 13.29.49

Ovan syns den gemensamma entrén till huset. Den leder in till bystuga, matsal och vinterträdgård. Därifrån har sedan varje lägenhet sin ingång.

2017-06-11 13.28.49

Huset sett från Lagnö Gård. I bakgrunden syns Lagnöviken där det finns bad- och båtplats. På Lagnö Gård hittar du också förskolan Lagnö Barn. Om dem kan du läsa HÄR!

Vid vändplanen framför huset går skolskjutsen in till Trosa där det finns låg, mellan och högstadieskola.

Vi bygger lervägg ..

Vi har haft en första kurs för att lära oss och andra att bygga lerväggar.
Det finns fortfarande möjlighet att delta i kursen som börjar på lördag den 13 maj!
Se info på Genuin Green.

Det faktiskt också ett par lediga lägenheter för dem som gillar det här projektet!
Läs igenom informationen på vår hemsida och skicka oss ett mail om du är intresserad!

Dag för dag …

Tak på – plan 2.
Gavelvägg rakt fram och lägenheternas burspråk till höger!

 

En del arbetsuppgifter gör vi själva, bland annat målningen. Anders kämpar med takfoten – det är mycket att måla. Alla medlemmar är välkomna att hjälpa till!

Early bird före 15 mars – Kurs i stampad lervägg

Kom med och lär dig stampa lera på Lagnö bo här under våren. Vi lär oss att göra lerblandningar, stampa lerväggar och provar göra lerstenar! Vi går igenom de olika momenten för stampad lervägg och pratar olika ekobyggtekniker. Anmäl dig före 15 mars så får du lägre pris!

Se länkarna nedan om lärare, priser och program och anmälan!

Det blir två kurstillfällen, ett volontärläger och möjligheter till praktik.
Kurserna ordnas i samarbete med Genuine Green och leds av duktiga lerbyggare.
Det är också Genuine Green, Siri Lundström som tar emot anmälan, se länkar.

Bor gör du på STF Trosa/Lagnö Studio som också sponsrar med logi, du betalar bara mat.

Kurstillfälle 1

Lördag 6 maj – tisdag 9 maj
Läs mer  och anmäl här:
– #1 stampad lervägg/rammed earth!

Praktik

Onsdag 10 maj – fredag 12 maj
Möjlighet att stanna och öva på inlärda färdigheter.
Logi som på kursen.

Kurstillfälle 2

Lördag 13 maj – tisdag 16 maj
Läs mer och anmäl här:
#2 stampad lervägg/rammed earth!

Praktik

Onsdag 17 maj – fredag 19 maj
Möjlighet att stanna och öva på inlärda färdigheter.
Logi som på kursen.

Praktik

22  maj – 24 maj
Möjlighet att stanna och öva på inlärda färdigheter
Logi som på kursen.

Volonärläger med IAL

29 maj – 10 juni
Möjlighet att träffa ungdomar från hela världen och praktisera och handleda med inlärda färdigheter.
Logi som på kursen.

 

Rödmålad panel uppsatt

I somras målade medlemmar i föreningen mängder av panel med falu rödfärg. Nu är det dags  att den kommer upp på väggarna. Snickarna från Janssons bygg är här i färd med att få upp panelen på den lägre delen av huset, den del som syns från vägen ut mot Uttervik. Hitåt har lägenheterna i den delen sin altandörr.

 

Panel 1 Lagnö Bo

 

Rödmålad panel uppsatt på lågdelen

Rödmålad panel uppsatt på lågdelen

Nedan syns väggen som vetter in mot vinterträdgården. Den kommer att isoleras med lera från vår egen mark. Syns gör hål för köksfönster och entrédörr. Väggen är 30 cm tjock.

Lågdelen in mot vinterträdgård.

Lågdelen in mot vinterträdgård.

Här ser vi lågdelen ovanifrån. Längst bak skymtar det blivande teknikrummet och i bakgrunden syns Lagnö Gård, där det finns både vandrarhem, förskola, stall och snickeri.

Lågdelen sett ovanifrån.

Lågdelen sett ovanifrån.

Stomme Lågdelen in mot vinterträdgård

Stomme Lågdelen in mot vinterträdgård

Till höger lågdelen och i bortre änden stommen till det blivande gemensamma köket. Huset stora och gemensamma entré kommer att bli till vänster i bild. I bakgrunden Lagnö Gård.

Lågdelens stomme in mot vinterträdgård. Stomme vid matsal i bortre änden

Lågdelens stomme in mot vinterträdgård. Stomme vid matsal i bortre änden

#Kurs 1 – Stampad lervägg / Rammed earth 5 – 9 maj

lerkurs

Lerkurs på Lagnö Bo – ordnad av Genuine Green

Praktisk kurs – vi lär oss att göra lerblandningar, stampa lerväggar och provar göra lerstenar! Vi går igenom de olika momenten för stampad lervägg och pratar olika ekobyggtekniker. På Lagnö finns STF Trosa/Lagnö Studio vandrarhem som OBS, sponsrar med LOGI som INGÅR I KURSPRISET (först till kvarn)! www.studiolagno.se

Vi provar EARLY BIRD-pris, 3500 kr före 15/3! (Medlem i Lagnö Bo 2500kr!
För medlemskap i Lagnö Bo, se fliken Bli medlem

Efter 15/3:
Riktpris 4400 kr
Medlem 3500 kr

Lärare är eminenta och erfarna lerbyggarna Agne Fredricson, Hanna Nilsson, Sergej Glazunovs och Eveline Mimpen (!) – en fantastisk uppställning som synes! Vi bygger den inre väggen i ett hästsko-format lägenhetskollektiv i Lagnö bo, ett ekoboende utanför Trosa i Sörmland. https://lagnobo.se/ 

AGNE LEDER KURSEN LÖ-SÖ, han har sedan 80-talet har byggt lerhusen på Solvikskolan utanför Järna, troligen Sveriges mest organiska och sagoliknande waldorfskola. Se solvikskolan.se

KURSEN LEDS MÅN-TIS av Hanna Nilsson, Sergej Glazunovs och Eveline Mimpen. De är alla med hela kursen, och tar vid när Agne lämnar på söndag kväll.

Hanna är arkitekt, ungsmurare och lerbyggare som har arbetat med lerhus och lett kurser de senaste åren. Info om Hanna hannamurare.se

Sergej Glazunovs från Litauen driver företaget Nordiska Naturhem www.naturhem.nu och har jobbat med ekologiska hus i naturmaterial, mest med lera som byggmaterial men bygger även timmerhus, halmhus, vasstak mm.

Eveline från Holland har WWOOF:at inom natural building och permakultur de senaste åren, främst lerbyggen och tadelakt-våtrum (World Wide Opportunities on Organic Farms). Evelines projekt finns på Deep Green Design på FB.

Siri Lundström har arrangerat ekobyggskurser de senaste åren och bistår med det praktiska. Info genuinegreen.se/ekobygg eller här på FB-sidan.

ONS-FRE för de som vill stanna och fortsätta öva/prakticera. Någon av lärarna finns med delar av (eller hela) dagarna. Självhushåll dessa dagar, men fika x 2 ingår.

Efter kursavslut och middag på tisdag kväll åker de som vill på studiebesök till Solvikskolan (där Agne m.fl. byggt ett antal vackra lerhus) samt till Friberga gård där fyra exempelhus i olika tekniker finns att titta på/få inspiration av – Två ramverk i olika tekniker, halm- och kubbhus. Rocket stove/mass heater, finsk bastu- och bakugn, sedumtak, vasstak och grästak, raket-pizza-ugn samt tadelakt-dusch mm.

Eko-mat serveras lördag – tisdag och betalas på plats till vandrarhemmet, 200 kr per dag. Ingår enkel, stadig frukost, lunch, middag samt fika x 2. Möjligheter till självhushåll finns vid specialkost eller andra behov. Kom gärna redan på fredag kväll.

Pris 4400 kr. För att boka din plats betalar du in anmälningsavgift 1000 kr eller hela avgiften (early bird t.o.m 15/3) till bg 775-7313. Faktura för avgiften mejlas. Ange vem betalningen avser+mejladress!

Vi tillämpar ”riktpris”, kontakta kurs@ekobygg.nu om du har en ansträngd ekonomi och vill bidra på något annat sätt, så hittar vi lösningar.

Spara

Spara