Permanent Agriculture – odlingens grunder och skapande av en frisk Jord

I år har vi valt att gå tillbaka till det ursprungliga namnet, Permanent Agriculture, i arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle. Under året fördjupar vi oss i odlingens grunder och i arbetet med att skapa en frisk Jord. Ekosystemet och trädgården på Lagnö Bo är designat utifrån Permakultur, ett integrerat system under utveckling, till största del bestående av perenna/självsående växter användbara för människan, designat på ett vis som liknar naturen, och samtidigt inkluderar människan. Permakulturens tankesystem och principer erbjuder ramar som ger människan kraft och kunskap att gå från att vara en konsumtionsvarelse till att bli en ansvarstagande varelse.

Första kursen av totalt fyra

Två dagar om frö

23 mars och 5 oktober, kl. 9 -16

Kursledare: Raymond Wigg, Hildegard Nufer

Samverkan med: Studiefrämjandet, Trosa kommun/Odla Vardagsmaten, Naturskyddsföreningen, Föreningen Sesam, LONA (Länsstyrelsen)

 

Grundläggande kurs i fröodling där man lär sig att odla fram egna frön, undvika oönskade korsningar och ta tillvara de bästa fröna för vårt klimat.

Vi går igenom teori kring fröodling och alla får en praktisk fröodlingsuppgift att utföra under sommaren. På den andra kursdagen på hösten redovisas sommarens fröodling och vi rensar, tröskar fröna samt går igenom grobarhetstest, förvaring, hållbarhet och delar med oss av årets fröskörd.

Lokala sorter är anpassade efter det klimat och den jordmån där de utvecklats. Variationen av gamla och nyare sorter är viktig att bevara och utnyttja, för att människan ska ha fortsatt tillgång till grödor med en stor genetisk variation som kan möta utmaningarna i ett förändrat klimat och en tillvaro där globala företag vill monopolisera/patentera utsädet, och ta patent på livet.

Anmälan görs till:

Studiefrämjandet